Haarlem, al 775 jaar de mooiste ondernemersstad van Nederland!

Bij La Plume Media is het sinds afgelopen maand feest, want de stad Haarlem, waar we gevestigd zijn, is jarig! Het is 775 jaar geleden dat Haarlem stadrechten ontving en zich officieel een stad mocht noemen.

Sindsdien is Haarlem uitgegroeid tot een van de mooiste plekken van Europa – vraag maar aan de Lonely Planet – maar ook tot een ideale stad voor ondernemers. Dat weten we bij La Plume Media als geen ander. We zouden je kunnen vertellen over de goede bereikbaarheid, het gunstige ondernemersklimaat of de mogelijkheid om in de zomer met je team te lunchen op het strand. Maar… als je vroeger Monopoly speelde, weet jij allang waar we het over hebben.

Dat Haarlem een stad voor ondernemers is, blijkt ook wel uit haar werklustige geschiedenis. Zo huisde er lange tijd een enorme bierbrouwindustrie in de stad, bestaande uit wel honderd brouwerijen in de 15e eeuw. Bovendien staat Haarlem al eeuwenlang bekend om de handel in tulpenbollen. Die ontstond rond 1600, vanuit tuintjes aan de rand van de stad, maar groeide al snel uit tot de wereldhandel die we tot op de dag van vandaag kennen.

De altijd aanwezige ondernemersdrang leverde de inwoners trouwens een bijnaam op…
Voordat Haarlemmers ‘Muggen’ genoemd werden, stonden ze bekend als ‘Houten Haarlemmers’! De reden? Ze werkten zo hard, dat er geen feestje met ze te vieren viel.

Inmiddels zijn Haarlemse bedrijven beter geworden in het combineren van werk en plezier. Tenminste, als we La Plume Media als steekproef mogen nemen. Daar vieren we verjaardagen, komen we (digitaal) bijeen voor SinterPlume en… vieren we natuurlijk de verjaardag van ‘ons stadje’. En als de taart op is, gaan we weer met typisch Haarlemse bevlogenheid aan de slag!