Het woord van het jaar

Het Van Dale Woord van het Jaar 2020 is bekend! Traditiegetrouw houdt het toonaangevende woordenboek ieder jaar in december een verkiezing waarin mensen op hun favoriete nieuwe woord kunnen stemmen. Zoals je al kunt raden heeft de winnaar dit jaar betrekking op een zeker virus. Taalfanaten hebben massaal gestemd op…‘anderhalvemetersamenleving’!

Laten wij nou in een eerder Woordweetje benoemd hebben dat de coronacrisis zulke creatieve taalvernieuwingen met zich meebrengt. Van de genomineerde woorden behoren er trouwens wel meer tot de samengestelde coronawoorden, waaronder ‘hoestschaamte’, ‘coronamoe’ en ‘viruswappie’. En wat dacht je van ‘raambezoek’, onze favoriet? Waar deze woordcombinatie vroeger misschien wel een bezoek aan de Wallen had opgeroepen, denken we vandaag de dag aan koffie met onze negentigjarige oma. Dat is nog eens taalvernieuwing!

Wij zijn erg benieuwd naar alle woordvondsten die we in het komende jaar weer gaan tegenkomen. Wie weet ontdekken wij er zelf nog een paar, in onze interviews, webcasts, of de comments op onze interne sociale platforms. La Plume Media houdt de ogen in ieder
geval open.