Woordweetje: Fouten die geen fout meer zijn

Het gebeurt niet zelden dat een woord dat oorspronkelijk als taalfout wordt gezien, na verloop van tijd geaccepteerd wordt door de instituten die onze taalregels beheren, zoals de toonaangevende woordenboeken. Zo vormt de taalfout opeens een gloednieuw woord!

Een leuk, maar ook controversieel voorbeeld daarvan is: ‘overnieuw’. Dit werd vroeger gezien als een foutieve combinatie van ‘over’ en ‘opnieuw’. “Streep erdoorheen, en een punt aftrek!”, zou je docent hebben gezegd na afloop van het dictee. In de loop der tijd zijn echter zoveel mensen dit woord gaan gebruiken, dat de Dikke Van Dale heeft besloten om het te accepteren en zelfs op te nemen in het woordenboek. Als argument wordt gegeven dat er tussen de woorden een subtiel verschil in betekenis bestaat:

‘We doen het toneelstuk opnieuw’ = we doen het nog een keer
‘We doen het toneelstuk overnieuw’ = we doen het nog een keer, en deze keer zonder fouten

Dat de Dikke Van Dale tegenwoordig voorstander is van ‘overnieuw’, wil niet zeggen dat iedereen het woord zomaar accepteert. Veel mensen vinden het nog altijd incorrect is, of dat het op z’n minst lelijk ogen.

Ook bij La Plume Media zijn de meningen sterk verdeeld. Dat krijg je met zoveel taalfanaten in één team… Toch houden we bij het schrijven altijd de meest gangbare stijl- en spellingvoorschriften aan. Controversiële taaldilemma’s gaan we liever uit de weg, zodat niemand zich stoort aan een ‘fout’, ook niet onze eigen taalpuristen. Dat neemt niet weg dat we het leuk vinden om na te denken over de manier waarop taal leeft en verandert. We discussiëren graag over dit soort fouten-die-geen-fout-meer-zijn, want die zorgen voor de leukste, meest spraakmakende taaldillema’s!

Wat vinden jij en je collega’s? Moet ‘overnieuw’ kunnen, of mag er nog steeds een streep doorheen? En wat vinden jullie van ‘uitprinten’ (printen/uitdraaien), een soortgelijk dilemma? Laat het debat maar beginnen!

Als je je taalkeuzes liever overlaat aan de schrijfkampioenen van La Plume Media: dat mag natuurlijk ook!